sobota, 24 października 2015

Witam.

Jeśli ktoś tu jeszcze zagląda i ma ochotę śledzić moje wpisy to zapraszam na mój profil na Facebook - Smakowisko.

 

https://www.facebook.com/Smakowisko-1723037167928243/

 

Pozdrawiam

Martyna

23:55, tynusia2061
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 31 sierpnia 2014

Składniki:

- 500g fileta z kurczaka

- duży pomidor

- cebula

- kulka mozzarelli

- sól, pieprz, zioła prowansalskie 

 Fileta kroimy w paski/plastry, pomidora, cebulę i mozzarellę w plastry. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Składniki na przemian układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Całość zapiekamy w piekarniku około 15 minut w 170 stopniach. Smacznego:)

12:04, tynusia2061 , Zapiekanki
Link Komentarze (2) »
niedziela, 20 lipca 2014

Składniki:

- 2 kalarepy

- 1 por (biała część)

- 3 łyżki soku z cytryny

- 0,5-0,7 litra bulionu

- sól, pieprz, oliwa

- gotowany kurczak

 Por kroimy w talarki i przesmażamy w garnku do momentu aż będą miękkie i przezroczyste. W między czasie obieramy kalarepki i kroimy w plasterki. Dodajemy do miękkich porów i zalewamy bulionem, gotujemy do miękkości kalarepek około 15-20minut. Zupę miksujemy dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Krem podajemy z plasterkami gotowanego kurczaka. Smacznego:)

00:44, tynusia2061 , Zupy/Kremy
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 13 lipca 2014

Składniki:

- pół małej papryki

- pół małej cukinii

- pół małej cebuli

- woreczek ugotowanego ryżu al dente

- oliwa, sól, pieprz 

 Paprykę, cukinię i cebulę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Ryż gotujemy al dente. Warzywa przesmażamy na oliwie 2-3 minuty dodajemy ryż i dolewamy odrobinę wody i oliwy żeby ryż się lekko kleił, odparowujemy wodę dodajemy sól i pieprz do smaku i gotowe. Smacznego:)

niedziela, 08 czerwca 2014

Składniki:

- 450g mrożonego szpinaku

- 150g wędzonego łososia

- 4 jajka

- koperek około pół pęczka

- dwa opakowania serka twarogowego po 150g (np. Almette)

- 2-4 łyżki jogurtu naturalnego

- łyżka skórki z cytryny + sok około 3-4 łyżek

- 2 łyżki masła, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku  

 Szpinak podsmażamy na maśle, dodajemy czosnek, sól i pieprz. Podsmażamy tak długo aż szpinak będzie "suchy". Szpinak przekładamy do miseczki i dodajemy żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy do szpinaku delikatnie mieszając. Powstałą masę wylewamy na dużą kwadratową blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15minut w 200 st.. Serek łączymy z posiekanym koperkiem, jogurtem naturalnym, sokiem i skórką z cytryny. Przestudzone ciasto smarujemy serkiem i na to układamy kawałki łososia. Całość zwijamy w roladę, na koniec ściśle zawijamy w folię spożywczą i minimum na 2 godziny wstawiamy do lodówki. Smacznego:)

22:50, tynusia2061 , Roladki
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 08 września 2013

Składniki:

- 500g mięsa mielonego drobiowego

- mała główka młodej kapusty

- pół dużej cebuli

- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego

- przyprawy: sól, pieprz, koperek (świeży lub suszony)

 Mięso mielone wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek (2 łyżki) obsmażamy, dodajemy cebulę, kapustę oraz przyprawy dusimy wszystko pod przykryciem do miękkości kapusty na koniec dodajemy koncentratu pomidorowego do smaku i koloru gotujemy 5 minut i gotowe. Smacznego:)

niedziela, 01 września 2013

Składniki: (1 porcja)

- jeden średni ogórek świeży

- 8-10 rzodkiewek

- pół małej cebuli

- pół pęczka koperku

- jogurt naturalny (jeden mały lub 1,5 jak kto lubi)

- przyprawy: sól, pieprz

Ogórka i rzodkiewkę kroimy w kostkę, cebulę w bardzo drobną kosteczkę i dodajemy posiekany koperek. Jogurt przyprawiamy solą i pieprzem i dodajemy do pokrojonych warzyw schładzamy w lodówce 0,5 godziny i zjadamy. Smacznego:)

22:13, tynusia2061 , Zupy/Kremy
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

- 500g mięsa mielonego drobiowego

- 6-8 suszonych pomidorów z zalewy

- mała cebula

- jajko

- przyprawy: sól, pieprz

 Pomidory i cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa do tego jajko i przyprawy. Z powstałej masy formujemy kotleciki i obsmażamy na oliwie z oliwek na złoty kolor. Smacznego:)

czwartek, 20 czerwca 2013

Składniki:

- 500g filet z kurczaka

- 2 ząbki czosnku

- przyprawy

 Mięso z jednej strony nacinamy tak aby włożyć w nacięcia kawałki czosnku. Czosnek kroimy w drobne plasterki i nadziewamy mięso, następnie przyprawiamy mięso ja dodałam pieprzu cytrynowego, rozmaryny, czerwonej papryki, soli i odrobiny przyprawy kebab-gyros. Tak przygotowane kawałki mięsa układamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego odrobiną oliwy z oliwek i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach około 20/30 minut jeśli chcemy mieś bardziej chrupiące mięso możemy zdjęć pokrywkę od naczynia 5 minut przed końcem pieczenia. Smacznego:)

16:21, tynusia2061 , Kurczakowo
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 16 czerwca 2013

Składniki:

- 500g mięsa mielonego drobiowego

- 6-8 pomidorków koktajlowych

- płynny koncentrat pomidorowy (ja korzystałam z kartonika pudliszek)

- jajko

- przyprawy: sól, pieprz, zioła, kostka warzywna

 Mięso mielone, łączymy z jajkiem, dodajemy sól i pieprz. Ja nie przepadam za skóra z pomidorów więc obrałam pomidorki koktajlowe ze skórek. Następnie bierzemy część mięsa robimy kulkę i wciskamy do środka pomidorka dokładnie zaklejając. Kule gotujemy w kostce warzywnej około 10 minut od wypłynięcia. Wyławiamy kule odlewamy bulion, wlewamy cały kartonik koncentratu wsypujemy sól, pieprz i ulubione zioła wkładamy do tego nasze kule i na małym ogniu gotujemy około 10 minut. Kule można podać z ryżem:) Smacznego:)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8